zpět

Svátek dýní u pionýrských chatek 24.10.2014

Pořádat velkou akci pro širokou veřejnost, je vždy risk. Týden pršelo a bylo chladno,ale v pátek nám to vyšlo.
Téměř 150 účastníků a organizátorů, počasí, program, dobrá nálada. Prostě vše jak mělo být.
Od 16,00 do 19,00 hodin byl program v klubovnách i okolí chatek. V dílničkách, které připravily Iva Vasková a Verča Telekešová ,se vyráběly např. oživlé cibulky, papírové dýničky, netopýři, kaštánkoví duchové, pavoučci z víček od petek, obrázky s podzimní tématikou apod. Odvážní mohli vsunout ruku do nádoby plné různé havěti nebo se strefovat do zavěšených netopýrů, kteří hlídali sklípek. Na každém stanovišti se rozdávaly drobné odměny. Zájemci si vyzkoušeli výrobu drátěných kroužků a dozvěděli se od Láďi Petra, jak se vyrábí meč k historickému šermu. Mohli si také vyslechnout zasvěcené povídání o rybách od Jindry Kalivody nebo Jirky Vaníčka. Modeláři pod vedení Marka Sýkory, se pochlubili se svými výrobky - leteckými modely a papírovými draky. Pepíno Machatý doprovázel malé i velké zpěváky na kytaru u táboráku. V jedné z kluboven se třikrát vystřídalo pokaždé přes třicet účastníků při bubnování v kruhu. Bezvadně provedené bubenické show Jiřího Pejši a Lukáše Vídeňského nebylo pro mnohé děti novinkou. Na letním táboře jsme je již poznali a chceme s nim nadále spolupracovat.
Děvčata Vendy, Kájina, Iru ,Majka a Terka, vařila čaj a kávu, rozdávala limonádu a podávala perník se šlehačkou. U osvícené dýně strážkyně pokladu Míša Soukupová, Jana Melková a Týna Kudielková , vydávaly dárky z dřevěné truhly. Kdo chtěl, přišel v různých maskách a tím více si svátek dýní užíval.
Před ukončením příjemného odpoledne , které přešlo v podvečer, odpálil Rosťa Cinert avizovaný ohňostroj. Na ohni se dopekly poslední buřtíky a začalo se uklízet. Chatky ale neosiřely. Přespání tady měl oddíl Ha-Sičáci se svými vedoucími Domčou Machálkovou a Filipem Štochlem. Po odchodu posledních návštěvníků vytvořili krásné svítící dýně, které hlídaly spící až do rána.

Za Pionýrskou skupinu Hrádek, Vlasta Vasková