zpět

V sobotu 26.5.07 slavil Hrádek pravé staročeské máje. Předcházely jim tři měsíce příprav a sobotních nácviků. Hrádecká mládež od patnácti do sedmadvaceti let vytvořila osmu kroužků po čtyřech dvojicích. Tedy celkem 64 tančících. K tomu 5 drábů a 20 členů Hrádecké dechovky. Pod patronací občanského.sdružení Pionýr, Mě.úřadu a Domu kultury. Převládali členové Pionýra. V předvečer se rozdávaly kroje, byla taneční generálka, pentlilo se 80 májek a roznášelo po městě. V noci kluci procházeli všechny ulice,kde bydlely jejich tanečnice a značili trasu průvodu. V sobotu vše začalo v 8 hodin. Aktéři v krojích přišli do Domu kultury. Zde byla poslední secvičná a zkouška s živou kapelou. Venku zatím probíhal jarmark s prodejem dětských výrobků z pionýrských oddílů a keramiky od sdružení NĚ-HA.
V 10,00 hodin na slunečné a zalidněné náměstí vpluli tanečníci a zaujmuli s tanečnicemi pozice na bílých kytičkách namalovaných na celém prostranství. Staročeská Beseda byla rozdělena voláním májovníků "Čí jsou máje? nášééééé! Čí je májka? našééé! "atd. Přihlížející tleskali v průběhu dvaceti minutového vystoupení a na konci zazněl aplaus.
Po sólech se starostou Jaroslavem Perlíkem a hlavní organizátorkou Vlastou Vaskovou, s rodiči a ostatními známými přijel na náměstí vůz tažený dvěma koňmi. Po napentlení a po naložení zásob, vyjel na celodenní trasu po Hrádku. Za ním se řadila chasa a závěr tvořila kapela, která vyhrávala do kroku. Zastávky byly u jednotlivých obydlí děvčat. Zde se tančilo, pantáta dával poplatek za tanec s dcerou a bylo samozřejmě pohoštění pro všechny návštěvníky. Maminky se "vytáhly" a připravily lahůdky pro mlsné a hlavně žíznivé žaludky. Konec průvodu byl opět na náměstí v 18,00 hodin. Zde Kecal vyhlásil letošní májovnici, podle toho, který tatínek dal nejvíce do klobouku. Loňská májovnice Markéta Kašparové předala putovní čelenku Veronice Hloucalové. Po nekončících polkách a valčících se všichni rozešli upravit a přezout na večerní veselici.
Večer v sále Domu kultury oslava pokračovala. Hudební skupina Duo Holiday udělala opět dobrou náladu a všichni se dobře bavili. Ve 22,00 hodin se krojované "kytičky" rozestavily po sále i na pódium a zatančily si opět Besedu. Tolik nadšení a optimismu mohlo hory přenášet! Konce zábavy se všichni dočkali relativně svěží, přestože za sebou měli doslova tropický den. V pondělí zaznělo z městského rozhlasu hlášení " Pořadatelé a májovníci děkují našim občanům za hojnou účast na 8.ročníku staročeských májů. Děkuji rodinám a všem zúčastněným za finanční zajištění a za podporu při přípravě i samotném průběhu májů" Akce byla zařazena do městského kulturního kalendáře, takže město uhradilo půjčovné za kroje. Pionýr Hrádek získal na část nákladů dotaci přes Českou radu Pionýra z prostředků Ministerstva školství.
vedoucí Pionýra Hrádek Vlasta Vasková